Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите ще работят в подкрепа на ранното детско развитие

Социалните услуги, които Министерството на труда и социалната политика предоставя на уязвимите обществени групи, са се увеличили почти двойно от 2010-та година насам. Това стана ясно на дискусия в парламента, посветена на ранното детско развитие. Нейни организатори са Българската педиатрична асоциация, Българският червен кръст и Уницеф България.  Услугите в областта на ранното детско развитие, които Министерството на труда и социалната политика предоставя, засягат повече от 13 300 деца, обясни заместник-министър Лазар Лазаров:

Ние изграждаме в 69 общини услуги за интегрирано развитие за ранно детско развитие, като тези услуги имат съвършенно нова философия - комбиниране на образователните, здравните и социалните услуги в един компонент.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова изрази надежда проблемът да обедини усилията на отговорните институции:

За приобщаването на цялото общество към инвестицията в ранно детско развитие, която е една инвестиция в бъдещето на нацията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че внимание трябва да се отдели и на служителите в социалните домове:

За мен е изключително важно да подкрепим учителите, възпитателите в техните ежедневни усилия да обучават и развиват децата ни.

Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски съобщи, че 8 милиона лева от бюджета са заделени за изграждане на 28 центъра за майчино и детско здраве във всички областни болници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна