Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: ЕС да не превръща в плашило руско-сръбския център в Ниш

Сергей Лавров (вдясно) и Ивица Дачич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да не превръща руско-сръбския хуманитарен център в Ниш в "плашило". Лавров разговаря днес с гостуващия в Москва сръбски вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич. Гостът увери, че Сърбия няма намерение да става член на НАТО.

Двамата външни министри обсъдиха внимателно по време на срещата си въпроса за руско-сръбския хуманитарен център в Югоизточна Сърбия, намиращ се на 120 км от българската граница. Руският първи дипломат отбеляза, че центъра в Ниш извършва активна работа, свързана с разминирането и ликвидирането на мини и бомби, останали от бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г.

Лавров отбеляза, че във връзка със спекулациите за  центъра в Ниш многократно са били отправяни покани към ЕС и САЩ да го посетят, но поканите са били отклонявани. Това показвало, че обвиненията за някакво двойно предназначение са лъжливи и неверни.

Не ми се иска партньорите ни от ЕС да твърдят, че едва ли не този център е  „наводнен“ от руски шпиони и да създават напрежение между Москва и Белград, отбеляза Лавров. Той определи като нечистоплътни опитите от страна на Брюксел да пречи на сътрудничеството в хуманитарната област и в развитието на центъра в Ниш.  

От своя страна и сръбския вицепремиер и външен министър Дачич определи приказките, че центъра в Ниш се издига шпионски център като глупости и лъжа.  Той заяви, че центърът има единствено и само хуманитарна насоченост и всеки друг коментар води до политизация по темата.

Ивица Дачич обяви също, че Белград няма амбиции да се присъединява към НАТО и ще продължава да води политика на военен неутралитет. 

Сапьори от центъра в Ниш в най-скоро време ще бъдат поканени да вземат участие в разминирането на сирийския древен град Палмира. Предстои Русия и Сърбия да завършат преговорите за доставка на руско въоръжение за западната ни съседка, стана ясно от разговорите между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският външен министър Ивица Дачич.  В  края на април в Москва се очаква на посещение да пристигне и новият сръбски министър на отбраната Зоран Джорджевич.

През последната половин година между Белград и Москва се наблюдава засилена обмяна на високопоставени посещения на ниво премиери, а преди няколко седмици в руската столица бе и президентът на Сърбия Томислав Николич, които разговаря в Кремъл с руският си домакин Владимир Путин.  Александър Вучич бе през октомври м.г  в Москва, а в най-скоро време се очаква в Белград на посещение да пристигне руският му колега Дмитрий Медведев.  Руският външен министър Сергей Лавров, заяви че Москва ще настоява за закриването на Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия. Според него има много примери, че той е политизиран.  

От своя страна сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич определи Трибунала като „антисръбски“ и допълни, че подкрепя Русия за необходимостта от затварянето му в най-скоро време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна