Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сражения между Армения и Азербайджан избухнаха в Нагорни Карабах

| обновено на 02.04.16 в 16:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В оспорвания между Армения и Азербайджан район Нагорни Карабах избухнаха сражения. Едно дете загина, а други две бяха ранени при ракетен обстрел в населени места. Руските министри на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров проведоха телефонни разговори с колегите си от Армения и Азербайджан. Руският президент Владимир Путин призова и двете страни  към въздържание.

Според информациите азербайджанската армия е използвала ракетни системи "Град" при обстрела на мирни райони в непризнатата република.  Армения потвърди за сблъсъка, а от министерство на отбраната в Ереван  заявиха, че арменските въоръжени сили са преминали към контранастъпление в няколко от конфликтни зони в региона. От ведомството обясниха, че азерски войници са се опитали да завземат стратегически позиции с използването на танкове, артилерия и авиация, но са били изтласкани.

Президентът на Армения Серж Серкисян свика извънредно заседание на съвета за сигурност на страна. Според арменското министерство на отбраната диверсионна група на азербайджанската армия е била унищожена на територията на непризнатата република Нагорни Карабах.

Ведомството твърди, че е получило информацията от карабахското министерство на отбраната и според нея азербайджанската група се е намирала край селището Левонарх. Москва, която е част от Минската група към ОССЕ, следи много внимателно случващото се в района на Карабах.

 Руските министри на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров се включиха активно в умиротворяването на ситуацията и проведоха спешни телефонни разговори с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт.

В рамките на разговора те подчертаха необходимостта за неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона.  В същото време и президентът на Русия Владимир Путин чрез своя говорител Дмитрий Песков изрази загриженост от ставащото се и призова двете страни към въздържане от по-нататъшно развитие на кризисната ситуация. 

Азербайджан твърди, че Армения е виновна за есклацията на напрежението с Нагорни Карабах. Според говорителя на министерството на отбраната на Азербайджан не местното население, а арменското напуска зоната на несъприкосновение. Медиите в Ереван и Баку съобщават информации, свързани със загинали хора,между които има и деца, военни и един боен хеликоптер в започналите сутринта сражения в района на Нагорни Карабах.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна