Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поздравителните картички оживяват чрез българско мобилно приложение

БНР Новини
Снимка: личен архив

Едва за няколко месеца на пазара, българската компания iGreet успява да предизвика голям интерес от страна на клиентите и да създаде най-вече усмивки. Компанията разработва поздравителни картички от ново поколение, чрез  технология за добавена реалност. Благодарение на нея, поздравленията „оживяват” пред очите на празнуващия, веднага щом той погледне на пръв поглед обикновената хартиена картичка, през мобилното си устройство. В света на постоянно развиващите се технологии, младата компания намира начин да вдъхне живот на поздравленията.

Предприемачът Вичо Димитров, основател на компанията iGreet, разказва за идеята си:

СнимкаИдеята дойде преди три години. С мой колега я разработихме като курсов проект към магистратурата ми по „Предприемачество и финанси”. Тогава направихме първия прототип и видяхме положителните реакции и отзиви от хората. Технологията съществува, но се прилага от големи брандове и с цел реклама. Доста скъпа е и трудно-достъпна. Смея да твърдя, че в световен мащаб, използването й за картичка е иновационно.

За да се възползват от иновацията, клиентите трябва да закупят хартиената картичка и да си свалят мобилното приложение iGreet отсайта на компанията – www.igreet.co, през което да видят скритото анимирано послание в нея. То е активно за операционните системи Android и iOS8 или по-нова. Поздравителните картички могат да бъдат закупени от  книжарници, цветарници и магазини за подаръци, като цената им е 5 лв. Те могат да бъдат поръчани и онлайн, директно от  мобилното приложение, което е безплатно и от екипа на компанията уверяват, че винаги ще бъде. Четиримата млади предприемачи от екипа на компанията работят заедно с български художници и до момента са създали десетки картички за различни празнични поводи.

Вече започнахме да привличаме и външни художници. Целта на проекта е, дизайнът да не излиза само от нас, а да привлечем талантливи млади художници. Ние ще помогнем на тях да се развиват, а те на нас – да имаме по- разнообразно портфолио – коментира Вичо Димитров.

Най-търсени до момента са любовните картички и тези за рожден ден, а също така iGreet вече е създател и на няколко корпоративни празнични картички. Отзвукът от потребителите е изключително позитивен.

Да създадеш фирма от една идея е доста трудно. Целият процес е труден. Но моментите, когато хората забелязват и оценяват нашата работа, ни зареждат. Зареждат душите ни и ни карат да продължим напред. Мненията на хората са изключително важни за нас. Всеки ден получаваме благодарствени писма. Това ни дава сили – казва Димитров.

Основателят на компания каза още, че специализираните поздравителни картички с добавена реалност  използват традиционни средства за представяне на една нова технология. До момента добавената реалност се използва от големи компании за продукти, насочени основно към бизнеса, а производителите на картички се придържат към традиционната технология. iGreet обединява двете в един иновативен продукт.

Първоначално стартиращата компания получава подкрепа от българския фонд Eleven, също както и от голям американски инвеститор. До края на годината екипът се надява да успее да достигне и до чуждестранни пазари и инвеститори в САЩ, Англия, Германия и Русия.

За в бъдеще екипът планира да разшири проекта си като позволи на клиентите си да интегрират персонално видеосъобщение в картичките. Младите предприемачи работят и върху нов модел картинки с 3D анимации, както и върху други продукти с добавена реалност, например визитни картички. Планират също и детска книжка, с образователна цел, защото до момента интересът от страна на децата е огромен.

Снимка: Луиза Лазарова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна