Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на българските застрахователи е против въвеждането на сезонна застраховка "Гражданска отговорност"

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на българските застрахователи възразиха срещу въвеждането на сезонна застраховка "Гражданска отговорност". Според застрахователите няма как отговорността за катастрофа да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с превозното средство целогодишно.

От Асоциацията твърдят, че щетите, причинени от мотоциклетисти и през есенно-зимния сезон достигат една трета от всички щети. Застрахователите съобщават, че към момента 76% от мотоциклетите и мотопедите в България не са застраховани.

Председателят на Асоциацията - Светла Несторова, се аргументира с числа:

Когато притежаваш моторно средство, с което можеш да излезеш и да причиниш щети, няма сезонност на защитата. През 2014 г. 31% от всички причинени щети са през зимния сезон. Ако моторите са в гаражите, защо тогава имаме всички тези пътнотранспортни произшествия и щети.

От Асоциацията твърдят още, че в пика на сезона през миналата година 63 на сто от мотоциклетистите са карали без задължителната застраховка:

Промяната, която предизвика този протест, не е в целогодишната "Гражданска отговорност". Тя винаги е била целогодишна. Промяната е в това, че по новия кодекс за застраховането се предлага един ефективен механизъм за контрол за това дали имаш гражданска отговорност или не – дерегистрацията на моторното превозно средство, тоест когато нямаш валидна "Гражданска отговорност", ти свалят моторното превозно средство от регистрация в КАТ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна