Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Революционна промяна в италианското здравеопазване

Снимка: Анелия Кръндева

В Италия се прави сериозна промяна в здравеопазването. Семейните лекари ще бъдат на разположение 16 часа на ден. Реформата се приема като революция, защото личните лекари ще са на разположение през всичките седем  дни от седмицата от  8 часа сутринта до полунощ.  След този час нуждаещите се ще се обръщат към Бърза помощ. 

Целта е да се подобри обслужването в онези часове от деня с по-малко покритие от общопрактикуващите лекари, да се облекчи работата в Спешна помощ и пунктовете за запазване място за специализирани прегледи. Това ще се прави от личните лекари, както и някои амбулаторни дейности, клинични и диагностични тестове. 

Организацията е на териториално ниво, която трябва да осигури лекар през целия ден. Означава, че след приключване на смяната, работата на семейния лекар се поема от негов колега, който ще разполага с базата данни на всички пациенти. 

Новият модел вече се прилага пробно в няколко области. Той ще доведе и до създаването на по-големи амбулатории от повече семейни лекари, като над 800 такива са вече оперативни в различни точки на Апенините. За гражданската организация за защита на болните Cittadinanzattiva реформата е добра, стига да няма допълнителни разходи за семействата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна