Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕК ще плаща около 68 млн. лева годишно като лихва по заема заради двете американски централи

| обновено на 15.04.16 в 18:26
Снимка: БГНЕС

Националната електрическа компания (НЕК) ще плаща около 68 милиона лева годишно като лихва по заема, който договаря, за да може да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това е записано в доклад на НЕК до енергийния регулатор.

Компанията ще има и една година гратисен период за плащанията на основния заем. Сумата, която се договаря, е в размер до 650 милиона евро.

Дългът на енергийната ни компания към двата ТЕЦ-а е 1,8 милиарда евро.

НЕК има и още два кредита от Българския енергиен холдинг. 

Ако бъде теглена цялата очаквана сума, която е 650 милиона евро, се получава лихва от около 5 процента. Това, според експертите Георги Ганев и Руслан Стефанов, означава, че заемът се определя като рисков: 
Гледайки данните на БНБ за кредитните лихви, в момента очевидно, че има български банки, български предприятия, които се кредитират при лихви до 3 процента, дори под 3 процента. Това означава, че 5% лихва за енергийното предприятие на България включва със сигурност някаква премия за риска, което това предприятие представлява. Очевидно, от гледна точка на банките това е рисков кредит.
Когато погледнем лихвата от гледна точка на сегашните равнища на международните пазари тя изглежда сравнително по-висока. От друга страна, ако видим нивото на риск, който има върху страната ни, съответно конкретно върху енергетиката , мисля, че това са нивата, които се очакваха, така че са в границите на очакваното.

- казаха пред "Хоризонт" икономистите Руслан Стефанов и Георги Ганев. 
Освен този заем, който предстои да бъде получен, НЕК има и още два кредита от Българския енергиен холдинг.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна