Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Паоло Кортези: Без помирение между жертви и палачи България не може да върви напред

БНР Новини
Първото поклонение пред паметта на загиналите в лагера „Белене” през 1990 г.
Снимка: Георги Георгиев – Джони

На 28 май, когато за пореден път ще се поклоним пред жертвите на комунизма и в присъствието на президента, в Белене ще бъде положен първият камък на Мемориал на мъчениците през 20-и век. С изграждането на възпоменателния парк градът ще се превърне в място на паметта, за да не забравяме никога невинните жертви, осъдени на робство и смърт в концентрационните лагери.

България е единствената европейска страна, която няма мемориал на жертвите на тоталитаризма. За да поправи тази несправедливост, католическият свещеник в Белене Паоло Кортези основава фондация и започва да набира средства. Идеята му е да превърне някогашния концлагер, създаден с решение на комунистическото правителство през 1949 г., в Мемориален парк. А нежеланието на българското общество да прочете безпристрастно близкото си минало той обяснява с психологическа причина.



Това е голяма рана в българския народ, защото българи са убили българи, казва отец Паоло Кортези. – И тук има разлика с турското робство – не говорим за чужденци, а за нещо, случило се в семейството на българите. Разбирам, че това е травма и че много хора не желаят да отварят тези страници. Те предпочитат да забравят, защото е мъчително да осъзнаеш, че член на твоето семейство е убил свой брат или сестра. Когато обаче има рана, тя трябва да се отвори и да се види какво има вътре. Т.е., първо да се запознаем с истината, с фактите и след това да я лекуваме. А този конфликт, оставил за 45 години много жертви, ще бъде излекуван само чрез помирение – когато палачите кажат „Сгреших”, „Извърших престъпления”, а жертвите „Аз ти прощавам”. Целта на паметта е да постигнем помирение. И само когато раната бъде излекувана, ще можем да вървим напред. Но ако не направим нищо, ще продължим да боледуваме.

Едва десетгодишен, Паоло Кортези решава да се посвети на вярата и постъпва в семинария. Пристига в Белене преди пет години и вижда Божи знак в това, че служи в града на своя брат пасионист – блаженият Евгений Босилков. Вече няколко години свещеникът води на поклонение български и италиански групи, защото „тези места са напоени със сълзите и кръвта на невинни хора и когато ги почитаме, растем в нашата човечност и ставаме по-добри”. 

Не можем да разберем историята на България, без да влезем в контекста – епохата на тоталитарните режими в Европа, смята свещеникът. – Малко известно е, че през 1942-44 г. Белене е трудов лагер за евреи и комунисти при правителството на Богдан Филов. А след това е място за страдание на антикомунисти и има общо с Румъния, Унгария, Полша, Германия, Италия, Испания. Затова в Белене почитаме жертвите от България заедно с европейските страдалци през 20-и век.

Христос е казал: „Истината ще ви направи свободни”. Според отец Паоло Кортези не бива да се страхуваме от истината за комунистическото минало, а това са лицата, имената и историята на жертвите. Той се надява паметта им да не бъде ползвана като политическо оръжие и нещо повече – в учебниците по история да бъде отделено място за мъчениците на 20-и век, сред които много православни, католически и протестантски духовници. Изобщо стъпките към помирението са много, обобщава отец Паоло Кортези.

Разбира се, България да има мемориален парк и музей на репресираните. Друга стъпка е историята на 20-и век да влезе в учебниците, за да възпитаме младото поколение в духа на истината за тоталитарните режими – фашизъм, нацизъм, комунизъм. Необходимо е също така да имаме литература, документални филми, да се ангажират театрите, тъй като културата на паметта е важна и има връзка с много неща на различни нива.

Италианският свещеник вярва, че догодина Мемориалният парк ще бъде открит. И как иначе, щом има небесната благословия на блажения Евгений Босилков.

Той ни учи на помирение. От неговата уста никога не е излязла лоша дума против властта. Той е живял и умрял като Исус Христос – само с любов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна