Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В чужбина ще се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на България

| обновено на 22.04.16 в 12:24
Снимка: БГНЕС

В чужбина ще се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на България, решиха с огромно мнозинство депутатите. 

Предложението е на Патриотичния фронт. Съпредседателят Красимир Каракачанов поясни:

Всички знаем, какво правят техните дипломати в България, всички знаем, какво прави тяхната агентура в България, всички знаем, какви са позициите на тази държава към държавата Булгаристан, според тях. И задавам въпроса – ще позволим ли някой да ни организира избори, да ни вкарва партии в българския парламент, които не ги е избирал българският гражданин, а ги избират хора, на които някой друг им казва за кого да гласуват? От това гласуване ще стане ясно има ли сделка между някои фактори в България и Ердоган, има ли български политически формации, които са клекнали на неосманистка и ислямистка Турция… или няма.

На предложението се противопоставят от Реформаторския блок. Настимир Ананиев заяви:

Не може с това законодателство, което се предлага, да бъде оправданието Турция. Защото, ако в Турция живеят 150-200 хиляди българи, извън Турция и другаде, живеят може би милион и повече. Защо трябва да лишаваме тези хора от правото на глас? Не мисля, че доводите, които изказвате, трябва да са причината да се ограничат всички други българи извън Европейския съюз, да могат да гласуват.

ДПС заяви, че щом вчера е прието задължителното гласуване, държавата трябва да създаде възможност на всички граждани да гласуват свободно. Четин Казак се закани:

Българските граждани ще накажат онези политически партии, които си играят с неговото доверие. Ако този текст бъде прокаран в този вид, ДПС ще стане категорична и безкомпромисна опозиция на всяко едно предложение, което идва от управляващото мнозинство.

Преди това Рамадан Аталай коментира:

Като че ли разглеждаме Изборен кодекс "за" или "против" Движението за права и свободи (ДПС), а не Изборен кодекс, как и по какъв начин да създадем правилата и да улесним всички български граждани, да си упражнят правото на глас. С тази омраза, ГЕРБ и Патриотичният фронт гласувахте за задължително гласуване на всички български граждани, а днес се опитвате да ограничите тези хора да не могат да отидат да гласуват.

Само в дипломатическите и консулските представителства в чужбина българите получават еднакво третиране, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ и пое ангажимент:

При положение, че бъде подкрепено предложението на Патриотичния фронт, ние поемаме ангажимент да изменим нашите предложения във връзка с електронното, дистанционно гласуване и ако е възможно да се гласува електронно, дистанционно от българските граждани в чужбина и за следващите президентски избори.

По-рано стана ясно, че изненадващото посещение на премиера в парламента е предизвикано след разговор с Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Това потвърди Бойко Борисов на излизане от Народното събрание, след като разговаря с представители на парламентарните сили в кабинета на председателя Цецка Цачева. Борисов заяви пред журналистите:
 

Референдумът предизвика всички тези промени в Изборния кодекс. Валери Симеонов се обади сутринта да се види с нашата група. След малко ще ви обясня, какво сме говорили.

Съвместни екипи, съставени от главния прокурор и министъра на вътрешните работи, ще осъществяват борба с престъпленията, свързани с изборния процес и ще работят по време на цялата предизборна кампания, решиха още депутатите. Те отхвърлиха предложението на Реформаторския блок право на глас да имат само гражданите, които предварително са се регистрирали. Реформаторите обосноваха искането си със стремежа да се премахнат от избирателните списъци т.нар. "мъртви души".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна