Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабуто – шлемът на самураите

БНР Новини
Най-забележителен пример е шлемът на Дарт Вейдър от филмовата поредица „Междузвездни войни” - - той бил вдъхновен именно от японското кабуто.

Колкото и странно да ни изглежда днес, на шлемовете на самураите, легендарните японски воини, е имало номера или дати. Те били различни за всеки боец и се смятали за нещо като лична карта или подпис. Шлемовете, наречени кабуто, както и по-голямата част от бронята на самурая, се правели по поръчка, но имали общи части и конструкция. Шлемът и ризницата били най-старинната част от доспехите и се изработвали по точно определен начин. Шлемът се правел от около 100 метални плочки, огънати по формата на главата. Задължително имал 2 части - купа и плоча, която се поставяла на врата. Между купата и главата на война се слагало парче плат.
В горната част на шлема кабуто обикновено се поставяли гребени, наречени татемото. Те можели да представляват знамена с изображения на животни, митични същества или красиво изписани молитви за успех. Често шлемовете се украсявали и с рога на животни. Особено предпочитани били рогата на благородния елен. Основни цветове при украсата на шлемовете били червеното, златното и кафявото. Заради тези цветове, чужденците често погрешно мислели, че броните на самураите се правели от дърво. Всъщност, основните материали за изработката на доспехите били кожа, коприна и стомана.
Японските шлемове кабуто са толкова характерни и лесно разпознаваеми, че присъстват и в днешната поп култура. Най-забележителен пример е шлемът на Дарт Вейдър от филмовата поредица „Междузвездни войни” - той  бил вдъхновен именно от японското кабуто.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна