Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските рисунки в конкурса „Рецептите на баба” са пълни с радост от общуването между поколенията

БНР Новини

Ярки цветове, закачливи погледи и много усмивки греят в стотиците детски рисунки от цялата страна, изпратени за участие в конкурса „Рецептите на баба”. Той се организира за седма година от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите „А.Р.И.З.7”, която се стреми да издирва и популяризира българските традиции в кухнята.  „Рецептите на баба” не е кулинарен конкурс, а своеобразна трибуна за детско творчество. Чрез свои стихове и рисунки малчуганите показват своята голяма любов и привързаност към възрастните хора в семейството. Тъй като участниците в конкурса са малки и все още не могат сами да готвят, целта на организаторите на творческата надпревара, е да насочат тяхното внимание  към бита и традициите в кухнята, към храната, която се приготвя у дома през различните сезони в България.

СнимкаВсички деца, включили се в конкурса, получават почетна грамота за участие, а част от творбите им „заминават” на своеобразно турне през летните месеци. Те придружават кулинарния фестивал „Пъстрата трапеза на моя град”, който гостува на различни места в страната ни. Целта е всеки малък автор да се почувства уважен и горд заради добре свършената работа, пояснява Мариета Недкова, представител на организаторите.

СнимкаКонкурсът „Рецептите на баба” се провежда в партньорство с Националния дворец на децата и е част от календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката. Обикновено на адреса на организаторите пристигат около 2 хил. рисунки, изпратени от цяла България. Всеки участва с неограничен брой творби, които по регламент се разпределят според възрастта на децата – от 5 до 14 години. Интерес към конкурса проявяват цели училища, школи, ателиета по изкуствата.

СнимкаНасочваме тяхното внимание към връзката между кулинарията и празничната обредност в кухнята. Стараем се да привлечем вниманието и към важни въпроси, свързани със здравословното хранене – казва Мариета Недкова и добавя – Много талантливи деца участват в конкурса. Има школи, които от години редовно изпращат свои творби. Децата рисуват своите рисунки, а понякога ни изпращат снимки на своите баби и разказват за тях. От там дойде идеята да включим в конкурса детски разкази и стихчета. Целта ни не е да оценим техните авторски заложби, колкото да насочим вниманието към темата за храната и свързаните с нея семейни традиции. От децата научаваме как се подрежда масата вкъщи, какъв е редът в семейството, взаимоотношенията и уважението към възрастните хора у дома.

СнимкаПрави впечатление, че традициите се променят и развиват. В съвременната градска среда те вече не са това, което са били преди 30-50 години. Едно обаче остава непроменено и то е, че всички деца обичат много своите баби. Не съм срещала дете, което да не говори с умиление и любов за баба и дядо. Голяма е радостта от гостуването при тях, защото баба ще ги почерпи и ще ги изслуша. Да приготвят храна, да посрещнат внуците и да създадат настроение е част от грижата, която възрастните полагат за своите наследници. Софрата винаги е събирала и сплотявала семейството. Напоследък интересът на по-младите българи към старинните обичаи става все по-осезаем. Млади хора търсят информация за обредни ястия, които са се приготвяли столетия назад. Интересуват се не само от технологията на приготвянето, но и от посланията, които са закодирани в храната ни. Така например обредният хляб заема основно място в повечето от празниците ни. Той се раздава по различни поводи, поднася се със сол, мед, а за Великден са задължителни сладките хлябове – козунаците. В семейството децата научават за тези традиции, запаметяват ги и започват сами да ги спазват и да вникват в посланията.

СнимкаОбичаите се предават от поколение на поколение като по-възрастните предават опита си на по-младите. Няма традиция, която да се учи и преподава от книги или учебници – подчертава Мариета Недкова. – Традицията се предава от човек на човек. Децата правят това, което виждат в семейството, в обществото, в училище. Затова нашата Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите обръща сериозно внимание на училището, като институция, където децата биват възпитавани. Културата и традициите на народа ни имат свое място в учебната програма, чрез тях младите хора израстват като горди и активни българи.

Снимките се предоставени от организаторите на конкурса „Рецептите на баба”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна