Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефективна и условна присъда за лекари, причинили смърт на родилка и бебе

Снимка: БГНЕС

Двама гинеколози от Областната болница в Габрово получиха присъди заради причинена смърт на родилка и бебето й. Случаят е от есента на 2013 година.

Габровският окръжен съд определи ефективно наказание за доктор Димитър Ангелов и го осъди на пет години затвор при общ режим и лишаване от правото да упражнява лекарската професия за срок от пет години.

Доктор Ангелов е признат за виновен, че като началник на акушеро-гинекологичното отделение в областната болница е проявил немaрливост при изпълнение на служебните си задължения, нарушил е разпоредби и медицински стандарти, като всички пропуски са довели до фаталния край за новороденото бебе и 30-годишната майка.

Десислава Манолова почина в Университетската болница в Плевен, където беше транспортирана в много тежко състояние, но лекарите не успяха да я спасят.

За виновна по същите обвинения е призната и доктор Севдалина Колева от АГ-отделението в габровската болница. Съдът й даде 3-годишна условна присъда с пет години изпитателен срок. Тя губи и право да упражнява лекарската професия за период от три години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна