Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паника на световните борси заради референдума във Великобритания

| обновено на 24.06.16 в 08:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паника обхвана световните борси тази сутрин, след като стана ясно, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Частичните резултати от преброяването на гласовете на референдума във Великобритания доведоха до срив на Токийската фондова борса и регистрира 3% спад.

Курсът на еврото спрямо йената падна до най-ниското си равнище от януари 2013 година, под въздействието на перспективата за победа на привържениците на Брекзита. Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята. Само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си. Едновременно с това британската лира също се срина до най-ниското си равнище от 2013 година.

Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 година, когато спекулациите на милиардера Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс. Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.

Цената на петрола сорт "Брент" спадна до 47,85 долара за барел. Златото, смятано за сигурна инвестиция, поскъпна с 4 процента.

Сесията на борсата в Хонконг започна със спад на котировките поради същата причина.

Още преди дни управителят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън и ръководителят на Bank of England Марк Карни предупредиха, че Брекзит ще има опасни последици за финансовите пазари и че британският паунд може рязко да изгуби от стойността си.

Централните банки, включително Европейската централна банка във Франкфурт и Bank of England, обаче са готови да налеят ликвидност на пазарите, за да няма шок от промяната на статута на страната.

В световен мащаб, още преди референдума, много големи банки предупредиха персонала си, че в нощта срещу петък може да са нужни в офиса и да се подготвят за особено натоварени часове и дни. Основната им задача е да овладеят сътресенията от евентуална победа на желаещите напускане на ЕС.

Преди дни британският финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че последиците за Великобритания ще бъдат много тежки, ако гласува "за" излизане от ЕС. Прогнозите на министъра са за "черна дупка от 30 млрд. паунда" в публичните финанси на страната. Още през април пък финансовото министерство прогнозира, че ако страната гласува да напусне ЕС, "ще бъде перманентно по-бедна", което означава 6% свиване на икономиката до 2030 година.

Вчерашният референдум във Великобритания обаче няма обвързващ характер. Дори хората в страната да гласуват за напускане на Блока, парламентът не е длъжен да се съобрази с това решение. Депутатите могат чрез различни обосновки да откажат да се съобразят с вот за напускане на Блока, макар че това е малко вероятно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени