Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неджми Али: ЕС предприема спешни мерки за гарантиране бюджета на общността

Неджми Али
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз предприема спешни мерки за гарантиране бюджета на общността, съобщи в Кърджали евродепутатът Неджми Али.

Основните мерки са свързани с повишаване на ефективността при изразходване на бюджета на Евросъюза,като според Неджми Али очакваният финансов недостиг след евентуалното излизане на Великобритания е 9 700 000 000 евро годишно:
Средствата, които постъпват като вноска от страна на Великобритания, са 9% от общия бюджет на ЕС. Не мисля, че това ще се отрази драстично върху функционирането на общността като цяло, но смятам, че с едно разумно вътрешно преразпределение на разходната част в посока към по-слабо развитите региони и с повишаване на тяхната ефективност до голяма степен, според мен, ще бъде преодолян този очакван недостиг.


Неджми Али допълни, че се предприемат мерки срещу контрабандното изтичане на пари от европейския бюджет:
Само в сферата на измамите с ДДС, средствата, които са губят, са в рамките на 170 милиарда евро. Нетната стойност, която Великобритания, примерно, внася в общия бюджет е 8,5 милиарда евро.

Евродепутатът смята, че е назрял момента валутният съюз между държавите-членки да бъде последван от политически, а службите за сигурност да заработят заедно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна