Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън: Тереза Мей ще встъпи в длъжност като премиер до сряда вечерта

| обновено на 12.07.16 в 07:34

Британският премиер Дейвид Камерън изрази удовлетворение, че Тереза Мей ще го наследи като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания. Мей ще има пълната ми подкрепа, подчерта Камерън и поясни, че тя ще поеме поста най-късно до сряда вечерта:

Доволен съм, че Тереза Мей ще бъде следващият премиер. Тя е силна, уверена и повече от способна да осигури лидерството, от което страната ще се нуждае през следващите години. Тя ще има пълната ми подкрепа. Очевидно нямаме нужда от дълъг преходен период, така че ще имаме нов премиер до сряда вечер.


Камерън ще представи оставката си пред кралицата в сряда, с което ще открие пътя пред Мей да състави и представи своя министерски екип. Досегашният вътрешен министър вече бе избрана официално за лидер на управляващата Консервативна партия.

Получих потвърждение от партийния съвет и вече мога да обява, че госпожа Мей е избрана за нов лидер на Консервативната партия. Тя встъпва в тази длъжност веднага, обяви Греъм Брейди, председател на изборния комитет. 

Снимка
Три са ключовите опорни точки в публичното представяне на Тереза Мей. Първо - Великобритания има нужда от силно лидерство, за да постигне възможно най-добро споразумение за отделяне от ЕС; второ - страната трябва да се обедини и трето - тя има нужда от силна позитивна визия за бъдещето си, която е добра не само за малцина привилегировани.

Досегашните действия на Мей показват, че тя вярва в ограничаването на миграцията и предложи Великобритания да се оттегли от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Тя подкрепя правата на жените и еднополовите бракове, а правата на работниците бяха основен пункт на речта й вчера, произнесена след обявяването на решението на Андреа Ледсъм да се оттегли от лидерската надпревара при торите.

Американският президент Барак Обама изрази увереност, че "специалната връзка" между САЩ и Великобритания ще се запази и при новия британски премиер.
Президентът е напълно уверен, че той и неговият наследник ще могат да се координират ефективно (с Тереза Мей) не само да запазят, но дори и да засилят специалната връзка между нашите две страни, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания трябва бързо да изясни какви отношения иска да има в бъдеще с Европейския съюз. Говорейки на годишния прием в чест на дипломатическия корпус, тя добави, че Берлин иска Лондон да остане важен партньор на ЕС,но подчерта че оставащите 27 страни също ще трябва да защитят своите интереси. По думите й, който иска да запази свободен достъп до вътрешния европейски пазар, ще трябва да приеме в замяна и всички основни свободи, включително и свободното движение на хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна