Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в четири населени места в Карловско остава в сила

Снимка: Светослав Цветанов

Остава в сила бедственото положение, обявено късно снощи, заради наводненията от проливния дъжд в четири населени места в Карловско - Клисура, Розино, Слатина и Христо Даново.

Най-тежка е ситуацията в Розино, където са пострадали над 70 семейства. Много от улиците още са под вода, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов:

Към този момент около 5 километра са непроходими улици в Розино, около 70 наводнени къщи, паднали стълбове. Изровен е пътят между Розино и Слатина. Работим, за да направим проходими няколко основни улици. 

Няма райони без електричество, след като снощи са били отстранени няколко частични аварии, допълни Емил Кабаиванов. Той подчерта, че там, където има възможност, пожарникари отводняват засегнатите къщи в Розино:

В момента няма нужда от евакуация. Няма хора без подслон и храна или със здравословни проблеми. Бедственото положение ще остане, докато възстановим проходимостта. Ако нямаме помощ от държавата обаче, няма как да решим проблема с ликвидиране на последствията от този порой, защото през пролетта отделихме около 100 хиляди лева да чистим реки и дерета и благодарение на това, пораженията са по-малки, но сега става въпрос за средства от порядъка на 800 хиляди - 1 милион.

Ще кандидатстваме отново за средства пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но още не сме получили отговор за исканията за предишното бедствие в Дъбене, подчерта Кабаиванов и допълни, че описването на щетите след снощния порой, ще продължи през целия ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна