Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хидравличният фракинг може да се окаже вреден за астматиците

Сондажна база в Монтроуз, Пенсилвания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорният метод за извличане на природен газ - хидравличен фракинг, може да предизвика пристъпи на астма, сочи изледване на медицински специалисти от американския здравен инситут "Джон Хопкинс", цитирано от Би Би Си. Лекари от Пенсилвания са установили, че по-трудно се овладява състоянието на астматици, които живеят в близост до местата със сондажи по този метод. Наблюдаваната честота на пристъпите е от 1,5 до 4 пъти по висока. Въпреки че са изследвани повече от 25 хиляди пациенти категорична причинно-следствена връзка не може да бъде направена без допълнителни изследвания. 


Пристъпите на астма се категоризират като леки, ако има нужда от предписване на стероиден инхалатор, средни - ако се налага спешен медицински преглед и остри, когато се стигне до болнично лечение. 

През последното десетилетие в Пенсилвания са направени повече от 6 хиляди сондажа за природен газ по метода на хидравличния фракинг. Това е процес по инжектиране в дълбочина на огромни количества вода под налягане, примесена с химикали, което предизвиква пропукване и изтласкване на природен газ. 

През март тази година бе разпространен доклад Геологическият топографски институт на САЩ, според който земни трусове, причинени от практиките по извличане на петрол и газ, заплашват 7 милиона жители в централната част на Съединените щати.

В България бе приет мораториум върху фракинг технологията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна