Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските социалисти отхвърлиха предложенето на Рахой за управленска коалиция

Мариано Рахой и Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Испания - Социалистическата, отхвърли предложението на изпълняващия длъжността премиер Мариано Рахой за управленска коалиция. Лидерът на социалистите Педро Санчес заяви:
Това, което ми предложи г-н Рахой, е широка коалиция, а аз му казах, че Социалистическата партия е алтернативата на Народната партия и затова няма да участва. Казах го по време на предизборната кампания, казах го и след кампанията - ние сме алтернативата на Народата партия и затова няма да подкрепяме това, което искаме да променим.

От своя страна Мариано Рахой предупреди, че след този отказ страната е изправена пред трети парламентарни избори наесен, ако междупартийните преговори за съставяне на правителство не дадат резултат. След днешната среща той отново призова Санчес да направи компромис:
Мисля, че би било безсмислено отново да организираме избори и затова го помолих да намери решение. Това е необходимо и е възможно, защото, както няма да се уморя да повтарям - много повече е това, което ни обединява, от това, което ни разделя. Затова не искам да го обмислям и ще направя всичко възможно, за да избегна сценария за още едни избори, защото това би било лудост.

Народната партия на Мариано Рахой получи най-много гласове на безпрецедентното повторение на парламентарните избори миналия месец, но не получи мнозинство в парламента и сега се нуждае от подкрепата на други партии, за да управлява. Предстои Рахой да се срещне с лидерите и на други партии в следващите дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна