Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Наредба рязко намалява лекарите за раково болни", пише в заглавие вестник "ДУМА".
„Лекари, които имат едновременно специалност по вътрешни болести и онкология, занапред няма да имат право да лекуват болни с онкологични заболявания. Отсега право да лекуват ще имат само лекари, придобили специалност медицинска онкология, която бе въведена за пръв път през 2007 година. Срокът за придобиване на тази нова специалност е пет години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012. За трите години досега това са могли да сторят една шепа лекари, коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пояснява публикацията.
"Кабинетът се забърка в серия от странни сделки“. С това заглавие вестник "СЕГА" обобщава реформите в собствеността на три важни за българската икономика предприятия:„Международен панаир Пловдив“, Военноремонтния завод „Авионамс“ и оръжейния търговец „Кинтекс“. Новината за „подаръка“ и включването на Варна като акционер в Пловдивския панаир предизвика недоумение, критики и подозрения, че държавата обслужва частни интереси. „Абсурдното“ в одържавяването на „Авионамс“ срещу 29 милиона лева е, че предприятието за ремонт на самолети и хеликоптери е било приватизирано на два етапа, като държавата е продала окончателно дела си точно при първото правителство на Бойко Борисов, отбелязва вестник "СЕГА".
„България е получила два пъти повече пари от Европейската комисия, отколкото е успяла да похарчи досега за новите европрограми“, научаваме от "КАПИТАЛ DAILY". Справката в системата за публичност ИСУН показва, че до момента Брюксел е превел 805 милиона лева, а реално изплатените суми тук са 386 милиона. Причината е в забавянето на стартирането на програмите, които де факто започнаха в средата на 2015, вместо от 2014 година. По тази причина много от тях не са минали дори 1 процент от изплатените пари“, пояснява изданието.
Резултатите от стрес тестовете показват, че банките в България са „повече от оптимистични“. Това според вестник "24 ЧАСА" „твърдят неофициално източници от финансовите среди“. Стабилността на сектора се потвърждава от БНБ за първите шест месеца от годината. 27-те банки са спечелили рекордните 773 милиона лева. Депозитите на българите растат ,отпушило се е кредитирането, пише "24 ЧАСА".
Официалните резултати ще станат публични на 13 август, но вече се подразбра, че трезорите ни са издържали изпита и няма да се наложи държавата да помага за спасяване на закъсали, потвърждава вестник "СЕГА". 
Турският гастарбайтер Фарук Бекташ, който уби с мерцедеса си семейство на мотоциклет край Драгоман, е избягал от правосъдието, въпреки че бе под домашен арест, съобщава "24 ЧАСА".
На 28 юли съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд реши 60-годишният мъж да е под домашен арест на адрес в столичния квартал „Хаджи Димитър“. Обвиняемият, който живее в Германия, е наел жилището два дни по-рано. Съдийката му наложи забрана да напуска страната, припомня изданието. Според източници на "24 ЧАСА" Бекташ е избягал от адреса в нощта срещу 31 юли, след като униформен от 5-то РПУ го е проверил, уточнява публикацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна