Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 66-о място в световния индекс "Право на собственост"

България се нарежда на 66-то място от 128 страни, според международния индекс "Право на собственост". У нас класацията представя Институтът за пазарна икономика, чиито анализатори твърдят, че защитата на правото на собственост увеличава и благосъстоянието.

Тази година България събира пет от максималните десет точки в класацията. Това й отрежда място малко под средния резултат в света. В сравнение с година по-рано представянето на страната ни се е подобрило, но едва с 0,1 точки.

Въпреки че България показва изключително нисък резултат, през нито една година на изследването не е отбелязала значителни стъпки за подобряването на правото на собственост, посочват анализаторите. Нещо повече – в изданието от миналата година представянет на страната се влошава именно заради проблемите в правната и политическата среда и по-специално заради срива на оценката за независмост на съдебната власт.

На първо място в класацията е Финландия, следвана от Нова Зеландия, Люксембург, Норвегия и Швейцария. Резултатите се формират според три показателя – правна и политическа среда, физическа собственост и интелектуална собственост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени