Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна съборът на Петрова нива в Странджа

| обновено на 20.08.16 в 15:18

В историческата местност Петрова нива в Странджа отбелязват 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120-ата годишнината от организираното тракийско движение в България. Очаква се в честванията да се включат десетки потомци на тракийски бежанци и родолюбиви българи.

Фолклорни концерти, викторини и четения включва програмата по отбелязването на годишнината от историческите събития в местността Петрова нива. Това каза председателят на Тракийското дружество "Екзарх Антим Първи" в Бургас - Тодор Ангелов:

След фолклорните изпълнения е туристическият маршрут, който сме кръстили "По комитски пътеки". Традиционната вече научна конференция е на тема "120 години организирано тракийско движение в България". Община Малко Търново е организирала читалня на открито, която е под надслов: "Да прочетем заедно за въстанието", както и викторина с много награди - "Илинденско-Преображенско въстание".

Възпоменателната церемония започва от 20 часа със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костницата "Св.Петка". След панихидата е официалното откриване на тържествата пред паметника на героите и заря проверка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна