Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха централна пешеходна улица в Никополис ад Иструм

Снимка: Катя Чорова

Централна пешеходна улица е имало в римския град Никополис ад Иструм, който се намира край Велико Търново.По нея жителите на града, създаден в началото на втори век, са отивали на площада, необезпокоявани от тогавашните превозни средства - каруци и каляски.
При разкопките, ръководени от доц. Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, са разкрити десет метра от улица, която е широка шест метра, има бордюри и канализация, а настилката е от варовикови блокове. Това показва важната й роля в градоустройствената схема на Никополис ад Иструм. 
През улицата, по стълбище и колонада, хората влизали на централния площад, за да участват в чествания, религиозни церемонии, търговски и делови срещи. По настилката няма запазени следи от коловози. Според доцент Владкова, този факт навежда на мисълта, че улицата е била предназначена и използвана от само от пешеходци и движението на транспортни средства  е било забранено. 
Намерените във фугите монети, потвърждават, че улицата е  функционирала  до средата на пети век, когато нападенията на хуните на Атила нанасят непоправими щети и разрушават римски  градове, крепости, вили и селища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна