Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се академичната година в университетите в Русе и Плевен

Снимка: БГНЕС

Русенският университет отваря вратите си за новата учебна година. Първокурсниците са над 1700.

Днес в 10 часа пред Ректората на Русенския университет всички новоприети студенти тържествено ще бъдат посрещнати от академичното ръководство. Поздрав към тях ще отправи ректорът проф. Велизара Пенчева, която е доволна от кандидатстудентската кампания:

75 студенти са с отлични дипломи, като трима са с пълно отличие. Сериозните конкуренции са в специалностите на Факултет „Обществено здраве и здраве здравни грижи“, също в „Начална педагогика“ и „Компютърни науки, компютърни системи и технологии“ – традиционно силни и традиционно търсени специалности.

На тържествената церемония днес се очаква да бъдат обявени имената на преподавателите, придобили научни степени и заели нови академични длъжности.

Над 400 първокурсници ще бъдат посрещнати тържествено днес в зала „Магнум“ на Медицинския университет в Плевен.

За първи път в Плевен ще се обучават и 30 бъдещи магистър-фармацевти в новия Факултет „Фармация“. След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2016 година Медицинският университет в Плевен попълни всички места за обучение по държавна поръчка по специалностите на четирите факултета и медицинския колеж. 435 са общо първокурсниците. Сред тях са и 16 чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети от Министерството на образованието по постановление на МС. Очаква се за тържествената церемония да пристигне председателят на НС Цецка Цачева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени