Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Снимка: БГНЕС
Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН до 26-и септември, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Правителството ще работи за доброто й представяне, ако тя не влезе в двойката, тогава ще се мисли, заяви Борисов пред министрите от кабинета.

Така че пожелавам успех на госпожа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици. Господин Плевнелиев, президентът, ще бъде сега в ООН, госпожа Бъчварова ще бъде там, Дани Митов, външният министър, ще бъде там, коктейл даваме в нейна чест, да я представим, така че до 26-и ще бъде така. Но след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, който ме познава знае, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим.

В изказването пред министрите Борисов нито веднъж не спомена името на еврокомисар Кристалина Георгиева и коментира, че Бокова е издигната от правителството на Пламен Орешарски, а като приемственост във външната политика и сегашният кабинет е застанал зад Бокова.

Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. Ние сме помолили всички в света, а с тези, които сме по-близки партньори, като държава имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят, ние досега сме участвали в избора и на еврокомисари, участвали сме в изборите за генерален секретар на ЮНЕСКО и те винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единни. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети, с цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас. И явно някой иска недоброто си представяне в един момент да ни го препише на мен, на вас, на България.

В изказването си Борисов казва още, че е поканил Бокова да присъства на днешното заседание, но тя е отказала.

Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство, което те е номинирало, но и държави, да кажат в нейно присъствие
- думи на министър-председателя Бойко Борисов.

В последните дни излезе информация, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН. Спряганото име за втори кандидат бе на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Бокова получи 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Антониу Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа.


Междувременно стана ясно, че номинираната от Коста Рика Кристина Фигерес се оттегля от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Тя мотивира решението си с облекчаване на сложния изборен процес. Министерството на външните работи на страната заяви, че Фигерес не е получила достатъчна подкрепа при последния кръг от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в петък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна