Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха на първо четене отпускането на пари на НЕК за дълга за АЕЦ "Белене"

| обновено на 21.09.16 в 14:38
Снимка: Георги Корнейков, БНР


Със 132 гласа "за", два "против" и шест "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене отпускането на помощ на НЕК за изплащането на дълга за АЕЦ "Белене“. Решението подкрепиха ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ, АБВ и голяма част от реформаторите. От "Атака" се въздържаха. БСП не участваха в гласуването.

В самото решение не е записана сумата, но се очаква тя да е около 1,2 милиарда лева. За отпускането на парите трябва да се произнесе и Брюксел. От там трябва да кажат дали не се нарушава европейското законодателство, като се предоставя държавна помощ за търговски компании.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити позицията на правителството да отпусне заем на НЕК за разплащане с Русия за "Белене", като единствено правилното решение, за да се спре плащането всеки ден на лихва от 324 хил. лева.

Енергийният министър Теменужка Петкова каза, че така не само ще се спре трупането на лихви, които само за 3 дни са в размер на 1 милион лева, но и ще се предотврати Русия да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.

От БСП настояха да бъде вдигнат мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене", за да може реакторът все пак да бъде използван. 

От Реформаторския блок поискаха де се оспорят лихвите, защото е възможно единият от реакторите да не е произведен. 

Въпросът за вината за сегашната ситуация присъстваше в дебатите. Но и АБВ, и ДПС, и Патриотичният фронт се обявиха за бързо решаване на казуса, защото държавата ни губи пари от лихви.

От "Атака" обявиха, че решението на парламента трябва да узакони „международен гешефт“.

Пет дни ще имат депутатите да правят предложения между двете четения.  Тази седмица обаче празничните дни са повече, така че парламентарните групи трябва да побързат. Във вторник бюджетната комисия ще има извънредно заседание, а в сряда се очаква окончателно да бъде гласувано решението за помощ за НЕК заради "Белене". За отпускането на парите трябва да се произнесе и Брюксел. Оттам трябва да кажат дали не се нарушава законодателството на ЕК, като се предоставя държавна помощ за търговски компании.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна