Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации снемат доверието си от директора на Фонда за лечение на деца

| обновено на 26.09.16 в 17:57
Проф. Владимир Пилософ
Снимка: БГНЕС

Пациентски организации "Заедно с теб“ снемат доверието си от директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

След разговори с родители на пациенти и лекари, ангажирани към децата с увреждания, от сдружението са убедени, че родителите се страхуват да търсят правата на децата си, пише в откритото писмо. От "Задено с теб" настояват Министерство на здравеопазването да вземе спешни мерки и Фондът за лечение на деца да заработи според правилника.

Има драстично разминаване между решенията на Фонда за лечение на деца и това, което се обсъжда на заседанията на Обществения съвет на Фонда. Това посочи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът от БНТ и член на Обществения съвет Мария Чернева. Трима от членовете на Съвета обявиха преди дни, че напускат с обяснението, че ръководството на Фонда не желае да приеме съществуващата форма на независим надзор върху работата си. Пред "Хоризонт" директорът проф. Владимир Пилософ отрече обвиненията.

Мария Чернева заяви, че както и тя, така и останалите изявили желание да подадат оставки от Съвета - Нели Логофетова, доц. Анелия Буева, национален консултант по детски болести, и Десислава Хурмузова от гражданската квота, е заради това, че имат възражения към ръководството на Фонда. То предоставяло на членовете на Съвета протоколи със съдържание, което се различава от обсъжданото:

Протоколите от заседанията не ни се дават в нужният срок. В редките случаи, в който все пак ни изпращат протоколи, а ние настояхме тези протоколи да ни се изпращат първо в електронен вид, за да може да ги сверим точно заради грешките, които хващахме в началото, за да няма други, там има драстично разминаване на това, което ние водим като бележки.

Нели Логофетова от Обществения съвет определи като достойна постъпка подадените досега от нейни колеги две оставки. Абсурдно е да се мисли, че Фондът за лечение на деца умишлено не изпраща повече деца в чужбина, а ги насочва само към България, каза пред "Хоризонт" професор Владимир Пилософ:

Това е абсурдно. В момента има поне пет деца, които се намират в чужбина, именно за костно-мозъчна трансплантация, и които от месеци са там, защото това е един много дълъг процес. Четири деца, например, има във Франкфурт.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна