Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две самоделни бомби избухнаха през нощта в Дрезден

Снимка: БТА

В Дрезден са избухнали две самоделни бомби през изминалата нощ, като едната е била хвърлена в двора на джамия, а другата - пред сградата на Международния конгресен център.

Експлозиите станаха само дни преди националния празник на Германия, който тази година ще се проведе в Дрезден.

Все още никой не е поел отговорност за атентатите, като от полицията предполагат, че най-вероятно те са дело на групировки, изповядващи антиимигрантски и шовинистки възгледи.

Няма ранени и пострадали при взривовете. По време на първия взрив пред джамията са се намирали имамът, съпругата му и двамата им сина. Едно от децата е видяло моторист, който е хвърлил предмет в двора им. Секунди по-късно предметът избухнал.

Час по-късно е гръмнала бомба и пред Международния конгресен център. Пред всички джамии в града, както и пред мюсюлманските културни центрове, и пред консулството на Турция в града е поставена засилена полицейска охрана.

Дрезден е центърът на антимюсюлманското движение ПЕГИДА (немскоезично съкращение от "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада"), което е планирало протести за деня на националния празник – 3 октомври. Лидерът на движението Луц Бахман отхвърли да има връзка между атентатите и ПЕГИДА, като дори обвини полицията, че се опитва да попречи на протестите на движението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна