Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята - служители на Автомобилна администрация, да могат да разпитват пътници - мина на първо четене през парламентарната комисия по транспорт

Борбата със споделените пътувания е друг акцент в законопроекта

Снимка: БГНЕС

Контролните органи на  Автомобилната администрация да имат право да разпитват пътници при съмнения, че автобусът  извършва нерагламентирано пътуване. Това приеха депутатите от транспортната комисия на първо четене. Предлага се също гражданите да участват в саморегулацията на сайтовете, които предлагат пътувания под формата на т.н. споделени пътувания.
  Според председателя на транспортнта комисия Настимир Ананиев:
Има много хора, които злоупотребяват със споделеното пътуване и всъщност го правят с цел печалба. Когато един такъв автобус е спрян от контролните органи, те могат да разпитат дали са си платили билет, цена или нещо за този превоз и по този начин да бъде санкциониран водача на превозното средство. Така, че няма никакво притеснение за нормалното споделено пътуване. Самите хора, които ползват споделено пътуване, ... трябва да използват саморегулация. Когато видят, че има елемент на търговска дейност, трябва да бъдат санкционирани, такива реклами трябва да бъдат премахвани, да има саморегулация вътре от хората, иначе, по този начин те участват в закононарушение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна