Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургията на папа Франциск в Грузия премина при слабо посещение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отслужи меса за необичайно малка тълпа от само няколко хиляди католици в Грузия. Празникът беше попарен и от отсъствието на делегацията, представляваща петриарха на Грузинската православна църква, Илия II, която Ватикана очакваше да дойде на богослужението.

Според данни на правителството по-голямата част от населението на Грузия са правиславни христяни и по-малко от един процент от грузинците са католици.

Въпреки това организаторите се надяваха на по-голям интерес. Само 3000 човека дойдоха на месата на стадион в столицата, който има капацитет 25 000 души.

Вярващите католици от Грузия, които дойдоха на събитието казаха, че са щастливи, че папата е избрал да посети тяхната страна.
 
Много съм поласкана и щастлива, че Грузия е заслужила тази чест и папата ни посещава, за да празнуваме Света литургия. Според мен това е много важен и радостен ден за всички нас, каза Ана Стурла, адвокат.
 
Това е значимо събитие за страната и за вярващите от католическата енория. Той е истински папа, не просто религиозна фигура, а също и политическа такава. Мисля, че с тази визита ролята на Грузия на политическата сцена ще бъде повишена, каза Кети Китариквили, която присъстваше на месата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна