Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: За следващите президентски избори аз ще бъда кандидат

Снимка: БГНЕС
По време на представянето на кандидатите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ Бойко Борисов засегна темата за функциите на президента и определи като лицемерие необходимостта спечелилият кандидат да се разграничава от политиката на партията, която го е издигнала: 

Нима някой се е съмнявал, че президентът Георги Първанов беше на БСП? Президентът Петър Стоянов е бил на СДС. Президентът Плевнелиев се опитваше да покаже, че е различен от нас, не му се получи... Що за глупост е това, че президентът трябва да бъде алтернатива на управлението. За следващите президентски избори ще бъда аз кандидат, така че, да сме първи за следващия път, да задоволим любопитството им, и отсега да почнат да ги питат: А вашият кандидат, другите партии, кой е?

Един от мотивите за номинацията на Цецка Цачева е, че ГЕРБ си търсят парламентарист, който като президент да работи еднакво с Конституционния съд и с политическите партии: Основна функция на президента е да познава перфектно законодателството. Защото, неговата роля е, като дойде законът при него, да го върне. И в същото време – ако е за Конституционния съд, да сезира Конституционния съд. Какво разбира от това един генерал? Аз не виждам от кандидатите, кой е по-подготвен да говори с Конституционния съд, а и като председател на НС, на ниво парламенти, тя е обиколила света. Прекрасно е защитавала авторитета на България

Ще бъда гарант на българската конституция, обеща кандидатът за президент Цецка Цачева: Аз не тръгвам на битка, аз тръгвам на състезание. Състезание, в което ще победи избраният от българския народ. И няма да се уморя да повтарям, че в съединението е идеята за единението. Само всички заедно, от всички професии, от всички етноси, можем да извървим пътя за стабилна, просперираща и сигурна България

Номинираният за вицепрезидент Пламен Манушев посочи, че ще работи за издигане на имиджа на армията: Ще работя за модернизацията на българската армия. За издигане статута на жените и мъжете в униформа. За връщането на духа на българския войник и на българската нация.

Цачева и Манушев получиха подкрепата и на останалите трима номинирани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна