Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите партии на сърби и мюсюлмани се обявиха за победители на местните избори в Босна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите партии на сърби и мюсюлмани се обявиха за победители в състоялите се вчера местни избори в Босна и Херцеговина. Окончателните резултати все още не са обявени, но Съюзът на независимите социалдемократи на президента на Република Сръбска Милорад Додик вече празнува в Баня Лука. Основната мюсюлманска формация – Партията на демократическото действие, обяви, че е спечелила в осем от общо девет общини в района на Сараево. Тя обаче е на път да загуби позиции на ред други места, между които и Зеница, Бихач и Тузла, твърди сръбската държавна телевизия РТС. 

Най-голямата изненада се очертава засега в Сребреница. Твърде вероятно е новият кмет на града, където през 1995 година сърбите избиха хиляди мюсюлмани, да е сърбинът Младен Груичич. Опонентът му – мюсюлманин Чамил Дуракович отказа да се признае за победен до оповестяването на окончателните резултати.

Един непосредствен участник на събитията от 90-те години – Фикрет Абдич, който лежа в хърватски затвор за военни престъпления, е на път да спечели властта в северозападното градче Велика Кладуша.

Изборният ден не мина без заплахи срещу независимите наблюдатели и други ексцесии. Най-големите изстъпления бяха в югозападната община Столац, където се сбиха мюсюлмани и хървати.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна