Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четенето като пътешествие в земята на автора

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Жанрът четене нито е нещо ново, нито пък ние сме го открили, но ние се оказахме тези, които хем усетихме колко очароващо и хипнотично въздействие има, хем стигнахме до заключението, че е несправедливо забравен, хем разбрахме какво прекрасно място за слушане на четене може да е една дигитална платформа като тази, хем сме тези, които работим и сме работили с най-великолепните актьори в България, така че просто им предложихме да четат, да четем заедно.
Тук е мястото, където Радиотеатърът предлага четене/ reading/ lecture/ lectura/ ανάγνωση/ čtení.
Радиоколекция представя нашата селекция на белетристични произведения от български и чужди автори, които четем по радиото - най-напред в ефира на програма „Христо Ботев“ във времето на Радиоколекция от 21.20 през делничните дни, а след това като подкаст за слушане по всяко време от всякъде. Това е нашето Четящо Радио/ Reading Radio.
Четенето датира от момента на изобретението на писането, а това се случва приблизително в 4-ото хилядолетие преди Христа. Според Мишел де Серто, един от последователите на Зигмунд Фройд, четенето изисква да се впуснете в поредица от приключения в земите на автора, но вкъщи ще си отнесете само онова, което искате. Жанрът четене по радиото съществува в няколко разновидности: 1. просто и чисто четене от един актьорски глас, 2. четене от няколко актьорски гласа, които представят последователно отделните герои на произведението, 3. радиодраматизация, дори 4. съчетание на тези принципи в едно. Ние работим във всички тези посоки. И най-простото и чисто четене се ражда след дълъг процес, който започва с уреждане на авторски права и редакторска работа, минава през кастинг, предварителна работа с актьорите, запис, монтаж, музикално решение и мастеринг в студио, за да завърши тук – като готов аудио файл. Благодарим на всички слушатели, които ни пращат отзиви за нашите четения и предложения за нови заглавия в репертоара.
Полека-лека тук, на това място ще можете да слушате литература, четена от прекрасни гласове. Звездните актьорски изпълнения са в основата на нашия замисъл. Приятно слушане.


Едно забележително и забележително дълго четене - Апостол Карамитев чете първите 16 епизода на ''Железният светилник'' от Димитър Талев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна