Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболистите ни с екипи създадени в памет на загиналите българи в Априлското въстание

4
Футболистите ни с екипи създадени в памет на загиналите българи в Априлското въстание
Снимка: ЕПА/БГНЕС



В следващите две години футболистите  от националния ни отбор ще играят с екипи, които са създадени в памет на загиналите българи в Априлското въстание преди 140 години. Облеклата бяха представени от играчите Божидар Митрев, Симеон Славчев, Михаил Александров и Мартин Райнов.

Първият екип е в традиционно бяло, зелено и червено, докато вторият е в зелено и червено. На гърдите на националите се завръща емблемата с лъв в щит. Възроденият символ е базиран на герба на цар Фердинанд I, който по онова време е бил и официалният герб на България.

Новата емблема представлява изправен в бойна поза златен коронован лъв, обърнат на дясна хералдическа страна. Щитът е в червен цвят, с характерен силует, познат от предишните гербове на България, като е специално изработен от дизайнера Иван Христов и консултиран със специалиста по хералдика Александър Алексиев. На гърба на националите ще пише "Българи юнаци". От вътрешната страна на яките е поставено черешово топче.

Резервният екип, който е в зелено и червено, е вдъхновен от униформите на въстаниците и българската шевица по времето на Априлското въстание.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна