Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пловдив заседава по делото срещу Райна Петрова

Снимка: Радио Пловдив

Състав на Окръжния съд в Пловдив заседава по делото срещу Райна Петрова, бивш кмет на район Централен. Обвинението срещу нея е за длъжностно престъпление при доставка на хранителни продукти в детските градини и приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансирана от нея фирма, снабдявала детските заведения с некачествени храни.

Заедно с Петрова обвиняема по делото е и Надежда Минчева от фирмата – доставчик, която е обвинена в търговия с влияние. Именно тя е предложила като подарък на Петрова пътуване до далечна дестинация на стойност от близо 10 хиляди лева.

Според прокуратурата Райна Петрова е осигурила на фирмата на Минчева печалба от 45 хиляди лева за 2012 и 2013 година, освен това е упражнила и натиск върху свой колега от кметството при провеждането на обществена поръчка за 376 хиляди лева за снабдяването с храни на детските заведения.

Петрова беше отстранена от длъжност преди две години с мярка за неотклонение "подписка", а на Минчева беше наложена парична гаранция. Делото започва по съкратеното съдебно следствие и за първото заседание са призовани само подсъдимите и техните защитници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна