Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи подозират, че опашките от тирове на турско-българската граница целят саботаж на турската икономика

Снимка: БГНЕС

Подозираме, че опашките от тирове на турско-българската граница са резултат от саботаж на турската икономика, заяви управителният директор на турската Асоциация на международните превозвачи Фатих Шенер.

В изявление пред турски медии той посочи, че дългите опашки от тирове, които през последните дни са достигнали на Капъкуле рекордните 25 км, са поради засилените проверки на българския ГКПП "Капитан Андреево" срещу евентуален трафик на хора. Към това се е прибавила и  операцията на българските власти, при която били отстранени митничари на "Капитан Андреево" и това забавило още повече работата на българския пункт.

Над 1250 тира със стоки за над 100 млн. долара дни наред чакат на Капъкуле. От турска страна също се правят проверки във връзка с трафика на хора. Една и съща работа се върши два пъти. Започнахме да смятаме, че всички тези неща са саботаж на турската икономика, понеже нашата икономика се развива чрез износа, коментира Шенер, като добави, че преговарят с българските власти за решаване на проблемите.

Износът на Турция към Европа е на стойност около 65 млрд. долара, около една трета минава през българо-турската граница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна