Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният апелативен съд остави в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев

Снимка: БГНЕС

Специализираният апелативен съд остави в ареста обвинения в терористична подготовка 21-годишен Иван Захариев. Според магистратите, разследването до момента е установило, че той е имал силен интерес към радикалния ислям и включването в редиците на ИДИЛ.

Според съда, този интерес говори за висока степен на опасност на младия мъж, който, както стана известно, е с българско и австралийско гражданство.  
Преди да решат за свободата на Иван Захариев, спецсъдииите чуха експертите, според които той няма психично разстройство, както твърди баща му, адекватен е и с интелект над средния. От интересите му към случващото се в Сирия, към литература с религиозна тематика и от салафитските организации, вещите лица правят извода, че той е радикализиран. 
В съдебната залата стана ясно, че в рамките на разследването показания са дали 10 лица, част от тях пред съдия. Един от тях - инструктор в стрелкови комплекси, разказал, че Иван му казал, че не може да се съсредоточи в обясненията му, защото гледайки мишените, виждал живи хора и насочил оръжието си към него. По един или друг начин и останалите свидетели са потвърдили тезата на прокуратурата, че Захариев се е готвел да приложи уменията, който е придобил, включително и в България, за терористични действия на чужда територия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна