Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският въпрос може да се обсъжда в трета страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако по време на мирните преговори през октомври се постигне значителен напредък в обсъжданите глави, едва тогава деликатният и трънлив въпрос за територията ще бъде поставен за обсъждане на среща, която е възможно да се проведе в трета страна, съобщи президентът на Кипър Никос Анастасиадис след днешната среща на лидерите на двете кипърски общности. Тя бе първата след тристранната им среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в Ню Йорк в края на септември. На нея Анастасиадис и Акънджъ потвърдиха ангажимента си да ускорят преговорите с цел постигане на решение в рамките на 2016 г., въпреки че не бе приета “пътна карта” с график за завършване на преговорния процес.

След маратоните от преговори през юли и септември през октомври лидерите влизат в критична за мирния процес фаза, като ще се срещнат 9 или 10 пъти. Целта на интензивния диалог е да се постигне максимално сближаване в позициите на двете кипърски общности. Едва след това ще се пристъпи към обсъждане на промените в територията, която ще заемат двете общности в двете зони на бъдещата федерация.

Идеята за среща тип “Кемп Дейвид” бе лансирана от лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Въпросът за територията е ключов, защото без него не може да се затвори изключително чувствителната глава за собствеността, връщането или обезщетяването за имоти. От постигнатия напредък по тези проблеми зависи и пристъпването към най-конфликтните и решаващи въпроси – за сигурността и гаранциите, по които двете преговарящи страни имат дълбоки различия.  

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви убедеността си, че предизвикателствата по всички преговорни глави могат да бъдат преодолени по време на предстоящите интензивни преговори, като подчерта, че наличието на добра воля и конкретни стъпки от Турция в тази насока ще играят решаваща роля.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!