Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ остави без промяна своите последни прогнози за слаб растеж на световната икономика

Международният валутен фонд запаси без промяна своите последни прогнози за слаб растеж на световната икономика през тази и през следващата година, но предупреди, че по-нататъшна стагнация, главно в силното развитите икономики. ще подхрани допълнително популисткото настроение по отношение на международната търговия и имиграцията, което би задушило бизнес активността, производителността и иновациите.

В своя последен доклад "Световни икономически перспективи", МВФ запази без промяна юлските прогнози за забавяне на растежа на глобалната икономика през настоящата година до 3,1% от 3,2% през 2015-а преди известно ускоряване на растеж до 3,4% през следващата година. Това е първата непроменена прогноза след пет поредни тримесечия, в които Фондът намаляваше своите перспективи за световното икономическо развитие.

МВФ понижи рязко своите очаквания за растежа на БВП на САЩ до 1,6% през настоящата година от 2,2% през юли и спрямо 2,6% през 2015-а с оглед на разочароващото представяне на водещата световна икономика през първото полугодие, дължащо се главно на слабите бизнес инвестиции, по-силния долар и ниските енергийни цени. За 2017-а година Фондът очаква известно ускоряване на растежа на БВП на САЩ до 2,2%, но под предходна прогноза за експанзия от 2,5 на сто.

Това даде основание на базираната във Вашингтон организация да намали своите икономически прогнози за цяла Северна Америка (САЩ, Канада и Мексико), добавяйки по този начин региона към списъка с изразените от нея досега опасения, свързани със състоянието на Китай и Европа.

В същото време обаче МВФ отбеляза, че запазването на глобалната прогноза се дължи на очакванията за относително добро представяне на нововъзникващите пазари и на развиващите се икономики, визирайки най-вече факта, че няколко държави като Бразилия и Русия започват да се измъкват от рецесията. Това дава основания на Фонда да прогнозира ускоряване на икономическия растеж на развиващите се пазари до 4,2% през настоящата година от 4,0% през предходната и до 4,6% през 2017-а година.

МВД остави без промяна и своите досегашни прогнози за забавяне на икономическия растеж на Китай през настоящата година до 6,6% от 6,9% през 2015-а и до 6,2% през 2017-а година.

Относно Европа, Фондът отбеляза, че първоначалната пазарна реакция на шока от Brexit (излизането на Великобритания от ЕС) е била сравнително ограничена, но окончателното влияние от вота "остава много неясно". Дългосрочните отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъдат несигурни за продължителен период от време, допълни МВФ.

Фондът очаква ускоряване на икономическия растеж на Германия през тази година до 1,7% от 1,5% през 2015-а, преди забавяне на растежа до 1,4% през следващата година, докато БВП на цялата еврозона ще нарасне с 1,7% през тази и с 1,5% през 2017-а година след растеж от 2 на сто през миналата година.

Относно Великобритания, Фондът ревизира леко нагоре своите прогнози за 2016-а година до 1,8% (от 1,7% през юли), но намали очакванията си за растежа през 2017-а година до 1,1% (от 1,3% според юлския доклад).

В заключение МВФ отбеляза, че глобалното икономическо възстановяване остава слабо и изпълнено с опасности.

Новите прогнози бяха реализирани преди стартиращата по-късно тази седмица редовна годишна среща на Фонда и на Световната банка, която ще се проведе между 7-и и 9-и октомври във Вашингтон.

Таблица с новите икономически прогнози на МВФ

Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна