Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лукойл Академик“ на победа от влизане в групите на Шампионската лига по баскетбол

4
„Лукойл Академик“ на победа от влизане в групите на Шампионската лига по баскетбол
Снимка: БТА

„Лукойл Академик“ е на победа от влизане в груповата фаза  на Шампионската лига по баскетбол при мъжете. Шампионите ни записаха трудна победа над румънския „Орадя“ със 75:72 точки в първата среща от втория кръг на квалификациите на надпреварата 

Реваншът е на 6 октомври в Румъния, а победителят от двойката ще се класира за груповата фаза на дебютното издание на турнира.

"Студентите" се върнаха в зала "Универсиада" след петгодишно прекъсване. Освен това електронното табло не работеше, заради което срещата беше прекъсната в шестата минута на първата част и втората започна със закъснение. На почивката домакините се опитаха, но не успяха да се справят с проблема.

Възпитаниците на Тони Дечев стигнаха до успеха след по-добра игра в последните 10 минути, който спечелиха с 21:15 точки, а с това и срещата със 75:72, но тази разлика е прекалено малка преди втория мач в Румъния.

За „Лукойл Академик“ се отличи Максим Корниенко с 18 точки и 9 борби, а Христо Захариев записа 17 точки, 6 асистенции и 4 борби. По 8 точки добавиха Филип Виденов, Павлин Иванов и Стив Зак (6 борби).

За „Орадя“ Мартин Зено вкара 18 точки, 15 точки и 8 добави бившият баскетболист на Рилски спортист Шон Барнет.  Сърбинът Бранко Миркович, който има български паспорт, завърши с 10 точки, 3 борби и 3 асистенции.



Тони Дечев (старши треньор на "Лукойл"): Естествено мечтаех за по-убедителна победа, но днес като видях някои неща през първата част ми стана ясно, че няма да стане. Независимо, че спечелихме три части от мача, а загубихме една, не успяхме да постигнем по-комфортна преднина, защото нямаше баланс в играта ни в нападение. Стреляхме повече от необходимото от тройката. Казах на играчите, че далечната стрелба няма да им донесе успех. Надявам се следващия път да ми имат по-голямо доверие. Малката разлика не е от съществено значение, трябва да гоним победа и в Румъния и по този начин да осмислим сезона. Постепенно се сработваме и се надявам да играем по-добре в следващия мач. Чака ни много тежък двубой в Румъния.

Кристиан Аким (старши треньор на "Орадя"): Вярвам, че ние контролирахме мача през цялото време. Пропуснахме много лесни стрелби, не само от тройката. След два дни ще имаме нови 40 минути на разположение. Дори да бяхме спечелили това нищо не означава. Всичко ще се реши в следващия мач.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени