Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ не е обсъждала идеята за намаляване на програмата за "количествени улеснения"

Европейската централна банка не е обсъждала възможността за намаляване на размера на месечните ѝ покупки на държавни облигации, обяви във вторник вечерта говорителят на банката Майкъл Стийн.

Опровержението е факт, след като по-рано през деня агенция Блумбърг "хвърли бомба", съобщавайки, че ЕЦБ вероятно ще ограничи досегашния си месечен размер от 80 млрд. евро на покупките на държавни облигации от еврозоната, които са съществена част от нейната програма за "количествени улеснения".

Агенцията се позова на неназовани официални представители на централната банка, според които тя ще започне да ограничава с по 10 млрд. евро месечния размера на покупки на еврооблигации, преди официалния край на програмата за "количествени улеснения", планиран за март 2017-а година.

Управителният съвет на ЕЦБ не е обсъждал подобна идея, като заяви и самият шеф на банката Марио Драги на последната си пресконференция и на последвалото негово изслушване в Европейския парламент, отбеляза в Туитър говорителят на банката.

Спекулациите около размера на програмата за "количествени улеснения" на ЕЦБ провокираха сериозно раздвижване на еврото към края на вчерашната търговия.

След информацията на Блумбърг еврото поскъпна за кратко от близо двуседмично дъно от 1,1138 щатски долара към 1,1238 нивото, преди да върне назад около 1,1200 областта след опровержението от страна на ЕЦБ.

Въпреки опровержението, доходността на еврооблигациите нараства през днешната търговия към двуседмични върхове. Лихвата по 10-годишните немски книжа се повишава до двуседмичен връх от -0,04%, нараствайки през последните две сесии на търговия с почти 6 базисни пункта. Доходността на 10-годишните книжа на Испания, Италия, Холандия и Финландия също нараства с 3 до 6 базисни пункта, достигайки също най-високи нива от около две седмици насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени