Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на продажбите на дребно в еврозоната през август

Продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през август за пръв път от пет месеца насам след доста по-слабо спрямо предварителните данни тяхно повишение през юли, което е сигнал, че вотът на британците за напускане на ЕС може би ще има по-солидно от очакваното негативно влияние върху региона.

Търговията на дребно се сви през август с 0,1% на месечна база при прогноза за по-солиден спад с 0,3%, като това представлява първо влошаване на продажбите на дребно от март насам, показва проучване на Евростат. В същото време европейската статистика направи солидна низходяща ревизия на данните за юли до растеж на продажбите на дребно с едва 0,3% вместо с цели 1,1 на сто.

Влошаването на търговията на дребно през август се дължи на спад с 0,4% при продажбите на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия и на понижение с 0,1% на продажбите на нехранителни стоки, докато при автомобилните горива е отчетено повишение с 0,2 на сто.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната през август нараснаха с едва 0,6% (най-слабо повишение от юли 2014-а година насам) след тяхно повишение с 1,8% месец по-рано (солидна низходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за растеж от 2,9%) и при очаквания на финансовите пазари за по-солиден растеж с 1,5 на сто.

Данните за юли се следят доста внимателно, тъй като това представлява първа информация за търговията на дребно в еврозоната след референдума на 23-ти юни, на който британците гласуваха в подкрепа за Brexit. Солидната има низходяща ревизия обаче подсказва, че потребителската настройка и склонността за харчене са били по-сериозно засегнати от британския референдум, отколкото първоначалната оценка на Евростат. Продажбите на дребно и във Великобритания отбелязаха понижение през август след растеж месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че данните за продажбите на дребно са индикатор, който е важна част от общия БВП и илюстрират желанието на потребителите да харчат. Те също така са добър показател за търсенето на домакинствата, което беше един от основните двигатели на икономиката на еврозоната през изминалата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени