Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска отмяна на наредбата за трайна интеграция на бежанци

Таско Ерменков
Снимка: БГНЕС

БСП поиска правителството да отмени наредбата за трайна интеграция на бежанци у нас. Таско Ерменков обясни притесненията на партията, че по този начин се пренебрегват българските граждани:

Става въпрос за плащане на разходи за бежанци в общини, където евентуално ще решаваме демографския проблем чрез заселване на хора, за които България не е родна страна, но тя се грижи за тях като родна майка. Премиерът на Република България все пак защитава българските интереси или обслужва онези западноевропейски интереси, които искат да превърнат България в един голям бежански лагер?

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че ползващите тази наредба са предимно семейства, а към тази мярка нямало интерес:

Ние трябва да провеждаме интеграционна политика. Това е наш ангажимент. Има общини, в които има обезлюдяване, свободни жилища. По тяхна преценка могат да преценят да вземат семейства. Затова ние настояваме основно да бъдат семейства. Тези мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на около 10 процента, например преместването от едно място, в което те пристигат, до съответната община.

Румяна Бъчварова се надява, че в рамките на две години бежанците ще могат да се интегрират.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна