Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милион и половина американци ще бъдат засегнати от урагана Матю

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони американци се подготвят да посрещнат урагана Матю, който удари Хаити и продължи към Южноатлантическата брегова ивица на САЩ.  По-късно днес ураганът ще удари Флорида, където властите отмениха учебните занятия и на места наложиха задължителна евакуация.
Щом ви спре токът, няма да можете да си презаредите мобилния телефон, а той може да е единствената ви връзка с друг човек или единствения начин да ви намерят, предупредиха властите. 
В сутрешните национални телевизионни новини тук можеха да се видят кадри, показващи надвиснала опасност за около два милиона американци. Покрити с шперплат сгради по крайбрежието на Флорида, празни рафтове в магазини за хранителни продукти, натоварени магистрали, бензиностанции без гориво.
Укрепвам всичко и подготвям лодката да устои на ветрове от 100-120 км в час и се надявам всичко да се размине!
Ураганът Матю, описан от един репортер като „бавнодвижещото се чудовище“ изправя семейства пред дилемата с кое от дома могат да се разделят и кое да натоварят в автомобила си. Властите правят всичко възможно да подчертаят опасността. Президентът Барак Обама.
Ако получите заповед за евакуация, не забравяйте, че винаги можете да построите наново или да поправите имуществото си, но не можете да върнете живот.
Задължителната евакуация бе наложена на места във Флорида, заради очакванията за вятър със скорост от поне 150 км/ч.
Лошите метеорологични условия доведоха до спиране на над 1500 полета, прекъсване на железопътния транспорт и отмяна на очаквани с нетърпение мачове от колежанския футболен сезон.
Преди да отшуми в събота вечерта Матю може да засегне също Джорджия и Каролините.
Губернаторът на Джорджия Нейтън Диъл призова половин милион жители на шест крайбрежни области да се евакуират доброволно. АП посочва, че подобна евакуация в Джорджия се случва за първи път от 17 години насам.
В Южна Каролина губернаторът Ники Хейли промени посоката на Магистрала 26, така че всички ленти да се движат на запад, далече от Чарлстън. В самия Чарлстън, опостушен от ургана Хюго през 1989-та властите съобщиха, че запасите от чували с пясък са на изчерпване.
Напрежението нараства в очакване на мощния ураган. Нуждата от спешни действия доведе и до инцидент. Един мъж е бил толкова изнервен от задръстването в Южна Каролина, че е стрелял по офицери. Мъжът е бил откаран в болница след като униформен е отвърнал на огъня. При инцидента няма ранени полицаи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна