Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор на полуфинал в Пекин след първа победа над Надал

Григор Димитров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров се класира за първи път на полуфиналите на силния турнир по тенис в Пекин с награден фонд 4,165 милиона долара след 6:2, 6:4 над поставения под номер 2 в схемата Рафаел Надал. И още нещо направи за първи път българинът – от 8 мача с испанеца този успех е първи за него.

Срещата ще се запомни и с необичайните за мъжки мач пет поредни пробива в началото, като 25-годишният хасковлия първи задържа подаването си за 4:2. След това Григор взе още четири поредни гейма, за да спечели първия сет и да поведе с 2:0 гейма във втория. Ключов за успеха се оказа осмият гейм, в който испанецът достигна до две възможности да върне пробива, но Димитров показа характер и и се измъкна от критичната ситуация - 5:3. След това той спокойно довърши испанеца, който бе принуден от добрата игра на българина да рискува често и да допусне необичайните за него 36 непредизвикани грешки срещу 20 на Димитров.

С победата българинът заработи 154 750 долара от наградиня фонд и 180 точки за световната ранглиста, а в спора за място на финала той ще играе с третия в схемата Милош Раонич (Канада), който отстрани Пабло Кареньо Буста (Испания) с 6:4, 6:4. Димитров води с 2:1 победи срещу канадеца в трите им срещи досега. В другия полуфинал играят водачът в схемата Анди Мъри (Великобритания) и Давид Ферер (Испания).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна