Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският окръжен съд остави в ареста председателя на Дупнишката популярна каса

Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен  съд остави в ареста председателя на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона, която е била касиер на кооперацията.  Двамата  бяха задържани на 3 октомври с обвинение за развиване на незаконна лихварска дейност. 

Срещу Близнаков е повдигнато и обвинение за данъчно  престъпление, възлизащо на 135 хиляди лева.
Прокуратурата поиска най-тежката мярка "задържане под стража", защото обвиняемите могат да се укрият или да извършат друго престъпление.
До момента Георги Близнаков и съпругата му Ивона не са направили самопризнания. В съдебната зала те заявиха, че не се считат за виновни и не смятат, че са вършили нещо незаконно.
Прокурорът по делото Костадин Паскалев  заяви, че броят на ощетените вече е 239, а потъналите вложения в Дупнишката кооперация възлизат на 4 милиона и 300 хиляди лева.
Разпитани са 90 души, но обвинението се базира на показанията на 59. Това са хората които са вложили пари, но не са засечени като членове на касата.
В момента семейство Близнакови нямало имоти, както и пари по сметките си. 
В хода на изслушването стана ясно, че през тази  година Дупнишката популярна каса е била проверена от БНБ, но не са открити нарушения. 
Защитникът на Ивона Близнакова – адвокат Марин Марковски посочи, че вложителите не би трябвало да се считат излъгани, защото са подписвали договори, в който  ясно  е упоменато, че те са съкооператори и влагат средствата си във ВСК.
Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок. Следващото заседание е на 13 октомври.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна