Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монсерат Кабайе ще излезе за трети път пред българска публика довечера

| обновено на 10.10.16 в 12:22

Монсерат Кабайе, една от най-популярните и обичани оперни певици в света, ще излезе пред българска публика за трети път. 

Легендарната оперна прима  пристигна в София за концерта си в понеделник в зала 1 на НДК от 20.00 часа. Нейн партньор на сцената отново ще бъде Симфоничният оркестър на БНР. Днес Кабайе се срещна с журналисти.

Голямата оперна звезда на Испания, родената в Каталуня Монсерат Кабайе, гостува за трети път у нас в последните 16 години. Както и през 2013-а, тя ще бъде в компанията на дъщеря си Монсерат Марти, както и на тенора Хорхе Галан. Пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Рикардо Естрада, с когото солистите са изнасяли многобройни концерти в цяла Европа. 
Ние сме много щастливи, че той ще дирижира прекрасния оркестър на Българското национално радио, каза Монсерат Кабайе и допълни:
Това е един оркестър с изключителни качества. Всеки път, когато сме тук, коментираме, че имаме огромен късмет, че можем да пеем с такъв състав. За мен е огромно удоволствие отново да бъда тук и мисля, че ни предстои една много приятна среща.
Кабайе демонстрира силен дух на своите 83 години, които споменава без суета, въпреки двете операции, които сега я приковават към инвалидна количка. Тя сподели, че иска да чуе и този път хора при катедралния храм "Свети Александър Невски" в София, от който е силно впечатлена: 
Спомням си, че когато все още можех да вървя, макар и с бастун, бях очарована от сградата. Сега, дори само от колата да я зърна, съм сигурна, че ще ме развълнува отново.

Тя дойде за първи път през 2001 година, а през 2013-а пресконференцията й беше в сградата на Българското национално радио. Ще си припомним какво отговори Монсерат Кабайе на въпрос как е запазила творческото си дълголетие:

Просто казано – дишането, дишането и дихателната гимнастика. Да, това много помага. Ако дишаш правилно, добре още от младини, ще стигнеш до 80 години като мен и пак ще дишаш добре.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна