Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Samsung спира временно производството на смартфони от модела Galaxy Note 7

Компанията Samsung Electronics Co. ще спре временно производството на смартфони от модела Galaxy Note 7, което е пореден удар в южнокорейския гигант, опитващ се да изтегли обратно от пазара и да замени близо 2,5 млн. броя от тези смартфони с оглед на серия проблеми, свързани с прегряване и пожари при зареждане на техните батерии.

Според "Уолстрийт Джърнъл", новината за спиране на производството подчертава нарастващата сериозност, с която Samsung трябва да се справи с най-голямото в историята на компанията изтегляне на продукт от пазара. Миналия месец служители на Samsung първоначално пренебрегнаха съобщенията за прегряване на батериите на този модел смартфони, определяйки инцидентите като "изолирани случаи", свързани с масовото производство и че "въпросът не представлява заплаха за безопасността."

Въпреки че южнокорейската компания не потвърди последни информации, според които изпитва проблеми с процеса по замяна на този модел смартфони, в официално изявление от петък тя отбеляза, че разбира загрижеността на нашите доставчици и потребителите след последните новини, повдигащи въпроса за нашата неотдавнашна подмяна на устройствата от модела Galaxy Note 7.

Нови инциденти и след подмяната на смартфоните, повдигат въпроси относно първоначалното обяснение на проблема с батерията от страна на Samsung. През миналия месец компанията обяви, че причината за дефектите се дължи на един от нейните доставчици на батерии, след което Samsung е спряла да използва този модел батерии във всеки от досега заменените смартфони.

В неделя обаче телекомуникационни гиганти като AT & T Inc., Verizon Communications Inc. и T-Mobile US Inc. заявиха, че ще спрат да заменят продадените на техните клиенти устройства от типа Galaxy Note 7, което е знак, че и някои от подменените апарати показват същите дефекти.

През последната седмица най-малко четири телефона от този модел на Samsung са димели, или са се запалили, включително един на борда на самолет на компанията Southwest Airlines Co. точно преди той да излети. Все още не е ясно дали поредните проблеми с Galaxy Note 7 се дължат на дефекти на литиево-йонните батерии.

Именно това накара водещите телекомуникационни компании в САЩ да вземат решение за преустановяване на замяната и на продажбата на смартфони от този модел.

След информацията преди време за започналата подмяна на модела Galaxy Note 7, акциите на Samsung успяха да възстановяват първоначалния си срив от близо 13% и през петъчната търговия затвориха в рекордни върхове, нараствайки с близо 30% от началото на годината. Но сигналите през уикенда, че Samsung все още не може да се справи с настоящата криза, провокираха спад на неговите акции с над 3% по време на днешната търговия в Сеул.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна