Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Пленкович беше предложен за премиер от президента на Хърватия

Андрей Пленкович
Снимка: вестник "Дневник"

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович предложи за премиер на страната Андрей Пленкович, който е лидер на консервативната партия "Хърватска демократична общност”. 

Пленкович доказа, че притежава подкрепата на мнозинството от депутатите, обясни хърватският държавен глава непосредствено след като даде мандат на лидера на ХДО да формира правителство. 
Всички искаме следващото хърватското правителство да бъде стабилно, конструктивно и ефективно. Вярвам, че днес ние навлизаме в нова фаза в политическия живот на Хърватия, в която в политическия пейзаж ще доминира сътрудничеството при вземане на решения за страната  по въпроси от икономически, демографски и социален характер. 
46-годишният Пленкович, който е бивш дипломат, има на разположение 30 дни, за да спечели одобрение за кабинета си в парламента. Неговата партия спечели 61 от 151 места в институцията на състоялите се през септември предсрочните избори в страната. Миналата седмица от консервативната партия обявиха, че са постигнали споразумение за съживяване на своята коалиция с по-малката дясноцентристка реформаторска партия "Мост".
Пленкович успя да се сдобие с подкрепата на 91 депутати, като събра техните подписи, включително и тези на представители на по-малките партии в парламента:
Имах честта да представя на президента подписите на 91 члена на хърватския парламент, което потвърждава, че имаме постигнато споразумение с нашите партньори от партия "Мост", както и с представителите на малцинството - Хърватската селска партия, реформистите и партията на "Милан Бандич 365 - Партията на труда и солидарността".
Очаква се съставът на новия кабинет да бъде анонсиран следващата седмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна