Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на икономическото доверие в Германия през октомври до 4-месечен връх

Настроението сред германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на страната бележи подобрение в началото на четвъртото тримесечие, което е сигнал за относително здрава икономическа активност, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт ZEW, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия, нарасна през октомври до 6,2 пункта (4-месечен връх) от 0,5 пункта през септември при очаквания за по-скромно повишение до 4,5 пункта, но въпреки това остава далеч под осредненото дългосрочно ниво от 24,1 пункта и под неговия връх от 19,2 пункта, достигнат през юни.

В същото време индексът, определящ текущите условия в Германия, се повиши до 59,5 пункта от 55,1 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от януари насам, докато прогнозите на икономистите бяха за по-слабо повишение до 55,5 пункта.

Подобряващото се икономическо доверие е сигнал за относително здрава икономическа активност в Германия, заяви президентът на ZEW института Ахим Вамбах. Той обаче добави, че позитивните импулси, идващи от индустрията и износа, не трябва да отклоняват вниманието от съществуващите политически рискове и в частност от рисковете, свързани немския банков сектор, които в момента са в тежест на икономическите перспективи.

Последното проучване на института ZEW отразява оценките на 213 финансови анализатори и институционални инвеститори и е проведено между 26-и септември и 10-и октомври. Трябва обаче да се има предвид, че повечето икономисти предпочитат да следят бизнес проучванията – индексите PMI на агенция Markit и проучването на института Ifo, като критерий за силата на най-голямата европейска икономика.

Аналогичното проучване на института ZEW за цялата еврозона отчита солиден ръст с 6,9 пункта до 12,3 пункта на индексът, измерващ бъдещите бизнес и икономически условия, докато индексът, определящ текущите условия, се влоши до -12,8 пункта от -10,5 пункта през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна