Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемте искания, които миньорите от "Бобов дол" поставиха на ръководството, са получили положителен отговор

| обновено на 11.10.16 в 16:43
Снимка: Дневник

Седемте искания, които миньорите от Бобов дол поставиха на ръководството на дружеството, са получили положителен отговор. Въпреки информацията, че излизат от галериите, миньорите са се върнали под земята. 
Напрежението продължава, заявиха от синдикатите в мината. Ръководството на федерация „Въгледобив“ към КТ „Подкрепа“  е на среща  в холдинга на Христо Ковачки.

По-рано работниците от мини „Бобов дол“, които се заканиха, че няма да излязат от рудник „Бобов дол“ в знак на протест срещу орязване на заплатите и тяхното системно забавяне, бяха излезли от галериите.

Решение за ефективни протести в мината към този момент все още няма, заяви регионалният председател на КТ „Подкрепа“ Йорданка Германова. Заканата на около 120 миньори, които са били на работа първа смяна в рудник „Бабино“, че няма да излязат след приключването й, е била спонтанна реакция заради  унизителното според тях заплащане на труда им и неполучаването на заплати през последните месеци. 

Над 20 процента са намалени възнагражденията на миньорите от месец август. Проблемът е в това, че добивът на въглища също е преустановен заради неефективност. Себестойността на производството е по- висока от цената, на която се изкупува суровината.

Преди минути по настояване на синдикатите  е започнала среща с част от ръководството на мината. Седем искания са представили работниците, каза за „Хоризонт“ Йорданка Германова. Гарантиране на заплатите и спазване на договореностите при съкращаването на миньори са сред основните точки, внесени от синдикатите. Около 600 миньори предстои да бъдат освободени от рудника, но обещанията, че ще бъдат пренасочени към други обекти в региона са само устни, твърдят хората. 

Директорът на Областната инспекция по труда в Кюстендил инж. Валентин Златински потвърди, че също е в рудника и започват проверка на цялата документация по изплащането на трудовите възнаграждения по повод твърдението на работниците, че заплатите не се  получават навреме. 1800 души работят в „Мини Бобов дол“.

Преговорите ги водят профсъюзите, в момента са там. Имам информация, че имат стачна готовност, следобед ние ще отидем евентуално, ако хората наистина са готови да останат под земята. По принцип следим заплащането на труда, имат определени нарушения, за които за една част сме съставили актове, за друга част имаме предписания, но общо взето, това е.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна